sâmbătă, 5 mai 2012

Un sat pe drumul mânăstirilor

Anul trecut a fost inaugurat circuitul turistic Triunghiul Mânăstirilor. E vorba de cele 3 mânăstiri ce se găsesc în partea nord-vestică a județului Tulcea: Celic-Dere, Cocoșu și Saon.
Dar eu nu o să vă povestesc despre aceste mânăstiri deocamdată ci despre un mic sătuc aflat pe drumul celor 3 mânăstiri, mai aproape de Celic-Dere. Este vorba de satul Telița.
Poate vă puneți întrebarea cu ce este mai special acest sat față de altele? Un prim răspuns, ar fi... cu nimic. Însă dacă vă hotărâți să-l vizitați, o să descoperiți, că peisajul care te întâmpină amintește de cel montan.




  Localitatea este  situată la 21 km  de orașul Tulcea, într-o zona împădurita. La marginea localitatii trece pârâul cu același nume, care se varsă in Lacul Babadag.
În ultimii ani, în zonă s-a construit destul de mult, printre casele tradiționale ridicându-se semeț  și câte o vilă frumos colorată. Orășenii n-au scăpat ocazia de a-și construi un loc de evadare din tumultul municipiului. Făcând parte din circuitul mânăstirilor, satul Telița beneficiază de stradă asfaltată, de trotuare(lucru mai rar chiar și în comunele județului).
Wikipedia ne spune că  ”în punctul "La Amza", localizat la 600 m NE de sat s-au descoperit urmele unei așezări rurale romane, apoi resturi din epoca medieval-timpurie (sec X-XI).”
Unul dintre punctele de atracție al localității ar fi trebuit să fie biserica din sat, o construcție monumentală prin arhitectură. Ea are 6 turle, amintind de bisericile moscovite. Din păcate se află într-o stare avansată de degradare și poate doar o acțiune publică ar mai putea s-o salveze.
Căutând pe net informații despre această zonă în care natura este extrem de darnică, am descoperit video-clipul de mai jos. 
Cazare? Doar la mânăstirea din apropiere (Celic-Dere) sau la localnici, pentru că din păcate nici un întreprinzător tulcea(sau din alte părți) nu s-a gândit încă, să ofere o oază de liniște și confort turiștilor ce trec prin zonă. Și dacă înțelegem că turismul ecumenic este unul de amploare în România, n-ar fi rău să ne gândim și la potențialul ce poate fi exploatat. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu