luni, 25 iunie 2012

Mănăstirea Saon

Conform pliantului de prezentare - acest sfânt așezământ a luat ființă sub stăpânirea otomană în anul 1846, prin plecarea unor călugări de la Mânăstirea Celic-Dere.
Mănăstirea se află la aproximativ 25 de kilometri de Tulcea și face parte din Circuitul celor 3 mănăstiri din Nordul Dobrogei.
Am vizitat această așezare cu mulți ani în urmă, pe vremea când biserica era într-o veșnică reconstrucție, când drumul era doar pietruit și destul de anevoios, când chiliile măicuțelor erau puține.
Acum însă lucrurile s-au schimbat. Șoseaua este asfaltată iar la intrare a fost amenajată o parcare.

Ce se poate vedea în acest loc?
Biserica mare.
În anul 1991(date preluate din pliantul de prezentare) s-au început lucrările de refacere, consolidare și pictură a bisericii mari care s-au încheiat în anul 2007. 
Biserica este micuță, dar beneficiază de picturi frumoase, iar în interior liniștea te îmbie la meditație și relaxare.



Țarcurile cu păsări.
Mănăstirea Saon era renumită în zonă pentru crescătoriile de fazani și păuni. Din păcate acum nu am văzut decât fazani și noua achiziție, struți, care sunt foarte curioși și întâmpină vizitatorii la gard. Câțiva dintre ei însă, și-au pierdut o parte din ”îmbrăcăminte”. Sper să nu fie vorba de o boală...

Peisajul.
Căsuțele din incinta mănăstirii sunt viu colorate iar florile nu lipsesc (se pare că este o caracteristică a tuturor mănăstirilor din România). Au însă un paznic de nădejde.

Un ceva în plus... față de alte mănăstiri.
În spatele mănăstirii se află un mic ponton pentru împătimiții de pescuit.  Este locul de acostare a bărcuțelor ce te pot duce în plimbare pe Lacul Somova.




Și  încă ceva...
Pentru iubitorii de produse bio, la magazinul de obiecte de cult (!), se vinde și brânză, ouă (de găina sau de prepeliță), miere de albine, vin alb sau roșu și țuică. Toate din gospodăria mănăstirii. 

După câteva ore petrecute în această zonă, poți alege să continui vacanța în Dobrogea și să vizitezi și alte locuri (Mănăstirea Cocoș, Cetatea Enisala, Gura Portiței, etc). Merită.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu